nedelja, 1. julij 2007

bonsaji v Sloveniji

Nabava bonsajev v tujini in tudi od nekaterih domačih bonsajistov je seveda namenjena nadaljni prodaji. Zaloga 165 dreves različnih vrst, velikosti in kakovosti, se počasi dopolnjuje.








Del domače ponudbe







Bonsajsko sceno v Sloveniji počasi začenjam razumeti. Razdeljena je približno takole:


- člani Slovenskega bonsaj kluba - SBK, ki živijo s svojimi drevesi in za njih vsak dan. Za bonsaje so pripravljeni žrtvovati večino svojega prostega časa. Investirajo v znanje in "material" po svojih finančnih zmožnostih. Nesebično in iz srca znanje delijo drugim - forum, delavnice...


- drugi člani SBK, ki se občasno udeležijo delavnic in razstav. Predvsem, a ne nujno, začetniki, ki z nabiranjem dreves iz narave ter občasnimi nakupi ne predragih dreves, ob prebiranju razne literature, razmišljajo o tem, kako bodo ti primerki nekoč postali vrhhunski bonsaji


- nečlani SBK; bonsaji so jim hobi, v katerega vlagajo čas in denar glede na zmožnnosti. Ne razstavljajo in objavljajo svojih dreves. V tem segmentu se v Sloveniji najdejo nekateri sapojemajoči primerki.


- ljubitelji; o bonsajih nekaj slišali, všeč jim je oblika drevesa in beseda bonsaj. Občasni nakupi jih večinoma zaradi neznanja prodajalcev, slabe kvalitete "bonsajev" in predvsem lastnega neznanja, razočarajo ker - bonsaj je dokaj drag in vedno umre. Nekateri od njih se ne dajo. Razumejo, da sta pravilna izbira vrste in pravilna oskrba pogoj za preživetje.

Iz teh ugotovitev izhaja ponudba našega bodočega Bonsaj centra Misti. Več na počasi prihajajoči http://www.bonsaji.si/ strani.

Ni komentarjev: