sobota, 14. julij 2007

Kako do vrhunskega bonsaja?


Walter Pall v svojem blogu pravi takole:

Iz nekega razloga kar nekaj ljudi misli, da mojstri naredijo bonsaj iz vsakršnega materiala, t.i. smeti. Resničnost pa je takale:

Bonsajska umetnost - bonsajizem temelji na učenju, kako presoditi in izbrati najboljši material, iz katerega bomo ustvarili umetnino!

Včasih so ta drevesa lahko res iz "kante za smeti", vendar so zato še vedno tako dobra, da jih mojstri s svojim znanjem in izkušnjami naredijo umetnine. Če iz iste kante vzame enako drevo začetnik, bo le-to zagotovo "uničeno".

Zakaj ljubitelj hoče prihraniti 20.- Eur (ali pa 100) pri nabavi spodobnega materiala, potem pa porabi ure in ure dela na bednih primerkih?
Nekdo s spodobno službo lahko zaluži na uro 1o, 20, 50 in več evrov. Koliko ur porabi na enem bonsaju ( seveda Bonsaju z veliko!) skozi vsa leta vzgoje? 10? 100?
Tu je preprosta enačba: vzemite število ur, ki jih mislite porabiti za delo na kupljenem drevesu v prihodnosti in ga pomnožite s svojo urno postavko. Rezultat je razumna vsota za nabavo prebonsaja, bonsaja ali jamadorija, ki mu boste uporabno namenili plariran čas.

Sam porabim največ časa, truda in denarja na tem, da dobim PRAVI material. Najboljše je ravno prav dobro.

Ljudje me sprašujejo kaj naj naredijo s tem, kar so rešili iz kante za smeti, nato pa pričakujejo "politični" odgovor. To je zame zamah mimo! Brez politike! Nekdo jim mora to povedati. Jaz jim povem!

Res smo še daleč od gosoda Palla. Vendar njegovo razmišljanje je po mojem pravilno! Zato bom vztrajal pri ponudbi slovenskim bonsajistom. A me malo skrbi, glede na izkušnje, da bom večino dreves obdelal sam.



1 komentar:

Rajko pravi ...

in se nisem zmotil